Som ni kanske minns lämnade Johan Gärdin DNVGL, i slutet av augusti sin plats i vår processledning för att flytta till Kina och bli DNVGL’s Offshore Manager i Region Greater China. Här kommer en kort rapport från Johan om vad som händer i regionen inom olja&gas.

”Ja, ni har säkert märkt av att offshoremarknaden förändrats sedan i augusti. Det ser lite ljusare ut nu men oljebolagen har lagt spenderbyxorna på hyllan for överskadlig framtid, så mycket är klart. Redan innan oljepriset sjönk stod det klart for många att det var dags att börja spara och effektivisera, och nu har det slagit igenom i alla led. Gamla riggar skrotas, serviceföretagen friställer tusentals och de kinesiska varven som lämnat frikostiga krediter vrider händerna och undrar vad de ska göra med nybyggen utan borrkontrakt, som ägarna inte kan lösa ut och som kostar 50 miljoner US mer än vad marknaden vill betala. Och här sitter jag…

Det positiva är att oljebolagen och alla andra nu ser efter innovation och effektivisering som aldrig förr. Det borde rimligtvis vara mitt i prick for svensk industri. Lättare, smartare. Det utvecklas teknologi for olja och gas runtomkring, särskilt sub-sea, High Pressure/High Temperature och det stoppar inte helt ens nu.

Annars är innovationsmiljön i Kina lite speciell; enligt min gode sagesman är de världsbäst på saker som har kort omloppstid från idé till marknad och snabb payback, tex. appar till smartphones. Däremot är den tyngre industrin fortfarande till stor del inställd på att hämta teknologi utomlands, adaptera och reproducera och sedan de så att säga sugit ut det ”gottaste”, göra sig av med sin utländske ’partner’. Enkelt och lättfattligt. ”

Så att vara alert verkar vara ett gott råd. Och fortsättning följer från vår man i Kina.

Läs del två här