Havsbaserade vindkraftverk

Tidigare denna veckan stod det klart att den danska plattformen vid Kriegers Flak och den tyska motsvarigheten vid Baltic 2 framgångsrikt kopplats samman genom en offshore-kabel. “Combined Grid Solution” (CGS) är projektet som ligger bakom etableringen av denna historiska sammankoppling, som skett mellan danska och tyska vindkraftparker via transmissionsnät och infrastruktur i Östersjön.

Trots att det denna gång endast rörde sig om ett test under 24 timmar, var optimismen kring milstolpen påtaglig bland de medverkande aktörerna:

“En efter en var kablarna […] strömledande och redo att transportera elektricitet” citeras tyska 50Hertz.

“Allihop i teamet, från NKT och våra kollegor vid Regional Center North, plattformsoperatören EnBW och danska TSO ENERGINET, arbetade tätt ihop och levererade tillsammans. Vi är väldigt glada och firar nu denna framgång gemensamt,” säger Sebastian Wagner, Sub-projektledare vid 50Hertz.

EU-kommisionen betraktar sammankopplingen som ett PCI (Project of Common Interest) och har subventionerat projektet genom det europeiska energiprogrammet.

Transformatorstationerna för Kriegers Flak A och Kriegers Flak B (KFB) kommer att samla in strömmen som genereras av Vattenfalls vindkraftpark 650 MW Kriegers Flak i Östersjön, och sedermera leverera strömmen till fastlandet. Kriegers Flak E modul som är en del av KFBs transformatorstation, kommer länka samman det danska och det tyska elnäten och möjliggöra utbytet av förnybar energi.

Källor: 50Hertz, OffshorewindBiz