Den 21 juni bjöd CorPower Ocean in till en fullspäckat invigningsprogram av sin boj, CorPower S3. Eventet inleddes med ett tekniskt seminarium med fokus på vågbolagets historia samt tillförlitlighet och avslutades med en demonstration av bojen i KTHs maskinhall.

Den 21 juni bjöd vår medlem CorPower in till en fullspäckat invigningsprogram av sin boj, CorPower S3. Eventet inleddes med ett tekniskt seminarium där ett flertal presentatörer berättade om vågbolagets historia, utvecklingen av bojen, tekniken samt förutsättningarna för vågkraftsindustrin i Europa och övriga världen. Störst fokus låg på hur bojen har designats och testats samt den kommande sjösättningen som nu ska ske vid testanläggningen EMEC vid Orkneyöarna i norra Skottland. På talarlistan fanns representanter från flera av CorPowers avdelningar, bland annat företagets grundare och VD Patrik Möller. Dessutom fanns flera gästtalare inbjudna från projektpartners och finansiärer som varit med i utvecklingen av bojen, t.ex Cascade Drivers, Swepart Transmission och Siemens.

Tillförlitlighet var ett återkommande tema för såväl mekanisk prestanda som software. Jakob Sagatowski från CorPower poängterade i sitt tal att ”Reliability is king”. RISE tillsammans med partners från OffshoreVäst har drivit och medverkat i flera projekt med tillförlitlighet i fokus under det senaste året. Pär Johannesson från RISE presenterade VMEA-metodiken där bl.a. guidelines tagits fram i projektet RiaSoR (Reliability In A Sea Of Risk). Dessutom deltog flera brittiska talare från bland annat Quoceant, EMEC och Wave Energy Skottland. Bland dessa fanns Richard Yemm på plats som var med och utvecklade Pelamis, världens första vågkraftverk att kopplas till elnätet. Pelamis-konceptet i sin ursprungliga form är numera nedlagt men det har bidragit till en massa erfarenhet som andra haft nytta av.

Seminariet avslutades med en demonstration av CorPower S3 i KTHs maskinhall. Detta gav deltagarna möjlighet att se bojens drift i simulerade vågor med hjälp av en 500kW testanläggning. Härnäst för CorPower Ocean väntar Skottland och EMEC där testerna av den nya bojen fortsätter.