Stål & Offshore – samverkan kring industrins kompetensbehov och nya värdekedjor
Ett arbete har inletts för att utveckla samarbetet mellan svensk stålindustri och offshorebranschen där OffshoreVäst och Tripple Steelix är förmedlande partners. Vi har identifierat vikt som en många gånger avgörande faktor i många design- och konstruktionsfall vilket gör att det känns naturligt att också inkludera lättviktsarenan LIGHter i detta samarbete.
Svensk materialutveckling ligger inom många områden långt fram, inte minst gäller det inom stålområdet. Samtidigt expanderar nya havsbaserade verksamheter som står inför nya utmaningar och det ställer nya krav på leverantörer och andra aktörer i värdekedjan. Att lösa dessa såväl tekniska som affärsmässiga utmaningar på ett innovativt sätt ger i förlängningen en stärkt svensk konkurrenskraft i hela värdekedjan.
Målet med förprojektet har varit att utveckla projekt som både kan ha strategisk betydelse samtidigt som vi arbetar med konkreta, verklighetsförankrade exempel. Inom arbetet har vi också identifierat möjliga gränsöverskridande samarbeten och olika finansieringsmöjligheter för sådana samarbeten. Förstudiens slutdatum 20160630. Vårt arbete har stötts av Tillväxtverket.
Vill du läsa mer? Se vår PDF
Två projektförslag
Nu går vi kortsiktigt vidare med två projektförslag och har för avsikt att utveckla dessa till större samarbetsprojekt mellan befintliga och nya kompetenser, tillämpad forskning satt i ett sammanhang av samhällsutmaning och långsiktig affärsnytta.
Det första projektet gäller havsbaserad elproduktion där vi sätter fokus på materialoptimering och hur det påverkar såväl design som tillverkningsprocesser. Hanteringsvikten i alla led, optimala materialkombinationer, modultillverkning och fogning liksom logistik och affärsmodeller är exempel på områden som kommer att ingå.
Det andra projektet sätter utifrån 2-3 exempel från offshoreindustrin, fokus på de nya värdekedjor som uppstår genom implementering av ny teknik, uppkopplade produkter och processer men också utmaningar med att hitta medarbetare med rätt kompetens och det ständiga behovet av kompetensutveckling.