
[Jakob:] “Jag är väldigt nöjd med seminariet och vi har fått mycket beröm för det! Många tongivande namn var på plats vilket visar att det har börjat hända saker kring havsbaserad vindkraft även i Sverige – bara att vi hade representanter från Vattenfall, E.ON och Ørsted vilka tillsammans står för en stor majoritet av de som bygger havsbaserad vindkraft i världen var skoj! Tyckte vi lyckades koppla de globala frågorna med det lokala, såsom Trelleborgs hamn, lokala vindkraftsprojektörer och intressen på ett bra sätt.”
[Tanja:] “Det är tydligt att havsbaserad vindkraft nu är konkurrenskraftig även i norden. Intresset från de världsledande företagen för havsbaserad vindkraft i den svenska marknaden bäddar för att vi snart kommer att se storskalig förnybar elproduktion i södra Sverige. Regionen blir ännu en gång en viktig länk till Europa, denna gång för att driva omställningen i energiunionen. Det var nämligen också en lärdom av seminariet: utökad elexport ifrån Sverige kommer att vara möjlig och kommer att behövas framöver!”
Vad tar du med dig ifrån den 10 november?
[Jakob:] “Det har hänt väldigt mycket det senaste året som jag inte tror någon riktigt kunde förutse; Ørsted, fd. DONG Energy, har öppnat upp för att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige, Vattenfall siktar på att ha produktion på svenska sidan av Kriegers Flak redan 2023 och planering för fundamentstillverkning på Varvsudden i Landskrona med mera. Jag hoppas samarbetet mellan Skånes vindkraftsakademi och OffshoreVäst och RISE kan fortsätta och att detta bara är en början!”
[Tanja:] “Vi behöver arrangera fler möten mellan intressenter av olika perspektiv och fortsätta främja en god kommunikation. Det är viktigt att alla kan förstå och värdesätta både nytta och kostnad av i det här fallet utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Aktörer som är proaktiva och lyhörda för behoven från olika intressentgrupper kommer förmodligen ha en fördel. Det är viktigt att vi nu lägger energi på att det lokala och regionala näringslivet i södra Sverige förbereder sig optimalt. Havsbaserad vindkraft är mycket mer än bara el, nu behöver vi tillsammans skapa rätt förutsättningar för att en så stor del av investeringarna som möjligt också landar hos svenska företag. Det går inte av sig självt.”
Vad händer härnäst?
[Jakob:] “Vi ska söka medel för att fortsätta och intensifiera detta arbete framöver. Detta är bara en början! Region Skåne är förstås väldigt mån om att få mer förnybar energiproduktion här och att dessa möjliga multimiljardinvesteringar framöver kan ske på bästa sätt för alla parter!”
[Tanja:] “Vi ska lägga upp en plan för de nödvändiga aktiviteterna vi ser, vi ska diskutera planen med några nyckelorganisationer så den blir så bra som möjligt och dessutom behöver vi hitta ett passande upplägg. Alla som vill veta mer är mycket välkomna att kontakta mig eller Jakob, för vi har redan börjat!”
Jakob Economou, Projektledare/verksamhetsledare Skånes vindkraftsakademi
jakob.economou@kfsk.se
0728 – 85 49 45
Tanja Tränkle, WP-ledare OffshoreVäst
tanja.trankle@ri.se
0105 – 16 57 19
Presentationer från eventet hittar du här (extern länk)
Läs gärna vår broschyr: Havsbaserad vindkraft i södra Sverige – Mycket mer än bara el
