Vågutvecklaren CorPower Ocean arbetar för fullt med att lansera sin senaste prototyp CorPower S3 vilket sker i Stockholm denna vecka. NyTeknik träffade utvecklarna och presenterar den senaste informationen i en artikel den 14 juni som vi sammanfattar här.

CorPower Ocean som leder WaveBoost och även deltar i två andra associerade projekt

I höst är det dags för vår medlem CorPower Ocean att sjösätta sin senaste prototyp, CorPower S3. Denna vecka anordnar man i Stockholm ett stort event där besökare ges möjligheten att se prototypen in action i utvecklarnas testfacilitet, innan det bär av till Skottland för tester ute till havs. NyTeknik har träffat företaget och fick en pratstund med Patrik Möller, VD.

”I grunden är detta en väldigt dålig vågboj”, säger han, och förklarar att den svänger i fel takt i förhållande till vågorna och därmed absorberar små krafter och lite energi i sitt naturliga tillstånd. Detta utnyttjar CorPower för att klara stormar. I normalt väder aktiveras ett patenterat styrsystem som får bojen att svänga i resonans med varje inkommande våg, på så sätt får man ut i genomsnitt tre gånger mer energi från denna boj jämfört med vad som tidigare varit möjligt. Funktionen kan jämföras med ett vindkraftverk som pitchar bladen beroende på hur mycket det blåser.

”Det är en stor utmaning att få ett vågkraftverk att fungera i en väldigt aggressiv miljö. Nu testar vi fortfarande i låga hastigheter, men redan under torrtesterna ska vi släppa ut till full stormlast – motsvarande den värsta storm som kan inträffa på Orkneyöarna”, säger Patrik Möller.

Vad gäller utvecklingen av bojen arbetar CorPower utifrån en femstegsprocess och är just nu på steg 3 med bojen i halvskala.

Läs mer på NyTeknik.se

Läs om CorPowers lanseringsfest

Källa: NyTeknik